pixel


Origami
 

pixel

pixel
 

ORIGAMI (折り紙)
ori = savijanje + kami = papir
je japanska veština kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat ali postoji
veliki broj modela koji se pravi i od drugačijih oblika papira - pravougaonika, trougla, osmougaonika itd.


Kada smi bili deca, sreli smo se sa origamijem a da nismo ni znali da je o njemu reč. Mali papirni aviončić ili papirni brod, čak i kapa od novina kojom moleri štite glavu od boje kada kreče plafon upravo su origami!Istorija origamija

Ne postoje precizni podaci o tome kada je origami nastao. Vezuje je se, što je prirodno, za izum papira u Kini negde oko 2. veka n.e. Iako je tamo najverovatnije i nastao, origami je pravi procvat doživeo u Japanu, gde se i tretira kao nacionalna umetnost.

Budistički sveštenici preneli su u VI veku papir u Japan i prve japanske Origami figure datiraju iz tog perioda.

Već u VIII veku, origami je postao sastavni deo raznih ceremonija u Japanu. Samuraji su razmenjivali poklone koji su na sebi imali ukrase “noši” od savijenih traka papira. Za vreme obreda šintoističkih venčanja, korišćeni su origami leptiri koji su simbolizovali mladence.

Sigurno se zna da se tokom XII veka papir u Japanu koristio za savijanja u tradicionalnim običajima, za čuvanje hrane i raznih vrsta trava, za uvijanje poklona, i posebno za ukrašavanje cvetnih aranžmana gde je svaka vrsta cveća imala svoj specijalni omotač.

Iskustvo se prenosilo sa roditelja na decu i bilo je malo zapisanih primera konkretnog Origami dizajna. I danas u Japanu postoji običaj da se uz upakovane poklone prilažu mali ukrasi savijeni od papira čije se poreklo proteže iz te duge tradicije.

Prva pisana izdanja koja su predstavila Origami figure kao veštinu i zabavu pojavila su se u Japanu 1797. godine. U prvoj knjizi se objašnjava kako se izrađuju spojene grupe i lanci od papirnih ždralova. Prema legendi, onaj ko napravi hiljadu ždralova i pokloni ih nekome, šalje mu puno sreće na svim životnim aspektima, a sam se oseća emotivno ispunjenim. Druga knjiga obuhvata izradu likova i karaktera iz čuvenih japanskih pozorišta. U ovim knjigama predstavljene su složene figure koje su značile veliki korak unapred u odnosu na figurice koje su deca pravila u igri ili školi.Vremenom je Origami veština prerasla u internacionalni pokret.

U mnogim zemljama postoje organizovane grupe ili pojedinci i svi oni su u vezi jedni sa drugima. Jedno od najbrojnijih i najpoznatijih udruženja je Britansko Origami udruženje koje uključuje članove iz celog sveta. Origami je izuzetno popularan i u Španiji gde ga zovu Papiroflexia.

pixel
 


Materijali

Origami se u principu pravi od papira, iako se mogu koristiti i drugačiji materijali (tkanina i sl.)
Za vežbu i neke jednostavne modele često se koristi papir za fotokopiranje standardne gramaže 70–90 g/m². Pored toga, moguće je koristiti i razne druge vrste papira - foliju, papir za uvijanje, hamer, itd. Može se nabaviti i već pripremljen papir za origami koji je najčešće dvobojan i isečen u oblik kvadrata.
U Japanu se često koristi i “vaši” - poseban papir čvršće strukture napravljen od prerađene kore nekoliko karakterističnih drvenastih biljaka koje rastu u Japanu.

Postoji i posebna grana origamija koja koristi novčanice za pravljenje modela i to najčešće, što kad se radi o japancima danas i ne treba da čudi - američki dolar.
Ima i entuzijasta koji kao materijal koriste toalet papir (na sreću po publiku neupotrebljavan).  Ovo je divna ideja za kreativan boravak na nekreativnom mestu!

U napadu genijalnosti, neko se setio da i od knjiga napravi origami. Nemojte ovo raditi sa knjigama pozajmljenim iz biblioteke - neće imati razumevanja za umetnost kada ih budete vraćali!

Nemojte zaboraviti - origami je savijanje papira, ređe, naročito u našem vremenu sečenje (osim u pripremi) i ne lepljenje! Figurica O senseija na koricama "Aikido biltena br. 10"  jeste od papira ali se lepi, sklapa i iseca i nije naravno origami!

Pravo mesto za sva uputstva o ovoj primenjenoj umetnosti je naravno internet, a ako hoćete sve da vam bude baš sažvakano - stranice
 Youtube servisa. Ima neverovatnih primera ljudske mašte, kreativnosti i snalažljivosti.

 


Origami “Parobrod” na donjoj fotografiji spada u primere sa početka ovog teksta - znam da ga pravim još od detinjstva ali mi niko tada nije rekao o čemu je reč!


 Deset saveta za početak:

1. Veliki početak! Koristite zato veliki kvadrat papira.  (20 x 20 cm je dobra veličina).
2. Počnite sa jednostavnim primerima! Izaberite model sa deset ili manje koraka.
3. Izaberite za rad veliku, ravnu površinu.
4. Proučite simbole koji označavaju poteze u uputstvima i naučite da ih prepoznate.
5. Proučite savijanja i okretanja koja će se koristiti u vašem primeru.
6. Savijajte papir uredno i precizno.
7. Ivice vam moraju biti oštre!
8. Pročitajte uputstva pažljivo. Pratite svaki od koraka tačno navedenim redosledom. Nema preskakanja i menjanja redosleda koraka.
9. Koristite papir koji je različito obojen na svakoj strani.
10. Zabavite se! Zapamtite, napredovaćete kao i u aikidou samo vežbajući.


Na dno strane   Na vrh strane